4 redenen om je gehoor regelmatig te laten onderzoeken

Gezond ouder worden: wist je dat ook je gehoor daarbij een cruciale rol speelt? Goed horen, dat betekent immers ook dat je erbij blijft horen: een gevuld sociaal leven, veel bewegen en je evenwichtssysteem trainen. Daardoor loop je dan weer minder risico op een (lelijke) val. Wat als je niet meer zo goed hoort? "Een hoortoestel verbetert je gehoor, maar indirect ook je gezondheid en welzijn", aldus Dominique Maenhout, Lapperre-audioloog.

1 MINDER RISICO OP VALPARTIJEN

Eén op de drie mensen ouder dan 65 valt gemiddeld één keer per jaar. Bij mensen ouder dan 80 wordt dat zelfs één op de twee. De gevolgen van zo’n valpartij kunnen ernstig zijn, en betekenen soms zelfs het einde van een actieve levensstijl. 


Mij overkomt het niet, denken velen, want ik kijk uit mijn doppen. Blijf toch maar voorzichtig, want studies hebben al uitvoerig aangetoond dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor vormt voor valpartijen. “Dan spreken we natuurlijk over de lange termijn”,verduidelijkt onze audioloog. “Geluid op zich heeft geen rechtstreekse invloed op ons evenwicht.


Het gaat hem meer om je levensstijl dieonvermijdelijk verandert als je minder goed begint te horen. Je krijgt de neiging om je te isoleren omdat je de anderen niet meer verstaat.


Daardoor ga je minder op stap, beweeg je minder, en dat betekent dat je evenwichtssysteem minder wordt getraind.


Dat laatste vormt een risico, want minder gevoel voor evenwicht vergroot het risico dat je valt.”

2 GOED HOREN IS GOED LEVEN

Een verminderd gehoor? Je bent niet alleen: in België heeft 12% van de bevolking gehoorproblemen. Heel opvallend: van die mensen draagt slechts 1 op de 3 hoortoestellen. Gemiddeld zit er 7 jaar (!) tussen het moment waarop iemand vaststelt dat er iets scheelt aan zijn of haar gehoor en het moment waarop die persoon er daadwerkelijk iets aan doet.


Nochtans is twijfelen nergens voor nodig. Integendeel! Laat dus je oren testen bij de minste twijfel. Goed horen, al dan niet met de hulp van hoortoestellen, verbetert immers ook je levenskwaliteit aanzienlijk. Je hoort de deurbel weer, je verstaat wat iedereen zegt, je kan weer comfortabel tv-kijken, ... Kortom, je hoort er weer bij! "Een hoortoestel vormt de poort naar de buitenwereld", vat Dominique samen. "Hoe langer je twijfelt om de stap te zetten, hoe minder je auditief systeem gestimuleerd wordt.


Daardoor ga je steeds slechter horen, met alle gevolgen van dien voor je gezondheid. Mét hoortoestellen daarentegen kan je je gehoorverlies corrigeren en erger voorkomen."

3 METEN IS WETEN

Als je gehoor erop achteruit gaat, zijn de signalen vaak subtiel: het kost je meer moeite om groepsgesprekken te volgen of je bent ongewoon moe na een dag vergaderen op het werk. Ligt dat nu aan mijn oren of niet?


Blijven twijfelen is nergens voor nodig. Laat je gehoor testen, dan weet je me- teen hoe het ermee gesteld is. Een hele zorg minder!


Wat het resultaat van je hoortest ook is, het biedt je houvast om verdere beslissingen te nemen die je gehoor en je levenskwaliteit ongetwijfeld ten goede komen.

4 GEZOND OUDER WORDEN

"Je gehoor speelt een veel belangrijker rol dan iedereen denkt" zegt Dominique. "Beter horen nodigt uit om meer te bewegen: een belangrijk aspect in het gezond ouder worden. Draag dus zorg voor je oren, en geniet van het leven!